“Γίνε τέχνη! Μην την κοιτάς απλώς!”, έλεγε το περασμένο Σάββατο στο κατάμεστο θέατρο του Ελληνικού κόσμου, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους παγκοσμίως στο χώρο της τέχνης, ο Γκλεν Λάουρι, ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (το διάσημο ΜοΜΑ), μιλώντας για τη συμμετοχικότητα στην τέχνη και τη ζωή.
“Πρέπει να αισθανόμαστε όπως οι καλλιτέχνες, να είμαστε δημιουργικοί και να αναλάβουμε δράση. Δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση και να αφήνουμε τους άλλους να δρουν για λογαριασμό μας. Η ανατροπή έχει να κάνει με την αλλαγή, το να μην φοβάσαι να αλλάζεις, ακόμα κι όταν αγκαλιάζεις την αποτυχία. Υπευθυνότητα είναι να ρισκάρεις”.
Ο Γκλεν Λάουρι επισκέφτηκε για δεύτερη φορά την χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την ομιλία του στο TEDx Athens, που συγκέντρωσε σημαντικές προσωπικότητες, που έχουν σημαδέψει με το έργο τους τον τομέα, όπου δραστηριοποιούνται. Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης για φέτος η “Τέχνη της ανατροπής”.
«Οι διαμαρτυρίες εδώ στην Αθήνα είναι μία ευκαιρία, γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν. Ζούμε σε μια εποχή όπου χρειάζεται να αναλάβουμε δράση, ευθύνες και ρίσκο. Οι παρούσες κοινωνικές συνθήκες απαιτούν νέες μορφές τέχνης. Με τη συλλογική ευθύνη, χρειάζεται να δημιουργήσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα συμβεί η αλλαγή», ανέφερε ο Γκλεν Λάουρι, υποστηρίζοντας παράλληλα, πως τα τελευταία χρόνια, οι επισκέπτες αρχίζουν να εμπλέκονται περισσότερο στα δρώμενα ενός μουσείου, διαμορφώνοντας μία νέα, και βελτιωμένη εμπειρία.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ύφεση που άφησε συντρίμια στην Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική, έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στις τέχνες. Εντούτοις, αν πιστεύουμε στη σημασία των τεχνών ως ένα εγγενές και αδιαίρετο κομμάτι της κοινωνίας μας τότε θα πρέπει να βρούμε καινούριους τρόπους για να εξασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουν ζωτικής σημασίας και προσβάσιμες. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω κινήτρων που θα λειτουργούν ως καταλύτες για την εξασφάλιση στήριξης από τον ιδιωτικό τομέα, είτε μέσω πρωτοβουλιών από την βάση, πολλές από τις οποίες πιθανώς θα είναι το αποτέλεσμα δράσεων των καλλιτεχνών να δημιουργήσουν νέες συλλογικότητες και να επινοήσουν νέους τρόπους για να παρουσιάσουν την τέχνη τους”, εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Λάουρι.
Ρόη Αργύρη