Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΣΑΡΚΑΣΜΟΣ


Την 72η επέτειο του Αϊνστάιν, στις 14 Μαρτίου 1951 στο Πρίνστον, ο φωτογράφος Arthur Sasse του πρακτορείου UPI προσπαθούσε να τον πείσει να χαμογελάσει μπροστά στην κάμερα.

Όσες όμως φωτογραφίες κι αν τράβηξε ο Sasse δεν κατάφερε να έχει αυτή που θέλει, μέχρι που κουρασμένος πια από τα πολλά χαμόγελα και τις πόζες, ο Αϊνστάιν έβγαλε τη γλώσσα του στο φακό!
Η φωτογραφία άρεσε πολύ στον φυσικό με το πηγαίο χιούμορ και ζήτησε από τον φωτογράφο εννέα αντίτυπα για προσωπική χρήση, ένα από τα οποία χάρισε στον φίλο του δημοσιογράφο Howard Smith.


Πάνω στη φωτογραφία μάλιστα είχε γράψει στα Γερμανικά: “Αυτή η χειρονομία θα σας αρέσει, γιατί απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα. Ένας πολίτης μπορεί να αντέξει να κάνει αυτό που κανένας διπλωμάτης δεν θα τολμούσε”. Ήταν σας μην ξεχνάμε η εποχή του Μακαρθισμού, που ο Αϊνστάιν την αντιμαχόταν.

Η φωτογραφία όπως ήταν φυσικό έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς που τραβήχτηκαν ποτέ του Αϊνστάιν, και χρησιμοποιείται συχνά στις εφημερίδες, περιοδικά και αλλού με σκοπό να τον δείξουν σαν ένα αντικονφορμιστή άτομο.

Στις 19 Ιουνίου 2009, η πρωτότυπη φωτογραφία πωλήθηκε σε δημοπρασία για 74.324 δολάρια, ένα ποσό ρεκόρ για μια φωτογραφία του Αϊνστάιν.